Home

Svečano otvorena VG Goričanka

Nakon tri godine intenzivnih priprema i radova, rekonstrukcije objekta i konačno useljenja, svečano je otvorena VG Goričanka. Poslije 15 dugih godina, iz najma su izašla gradska komunalna poduzeća i sada su smještena u vlastitom prostoru pod istim krovom. VG Komunalac, VG Vodoopskrba, VG Čistoća i Gradsko stambeno gospodarstvo nalaze se na adresi Ljudevita Posavskog 45. Gotovo 500 zaposlenika ondje će svakodnevno građanima pružati usluge za koje više ne trebaju obilaziti nekoliko lokacija po gradu.

Cijeli objekt je informatički suvremeno opremljen, rekao nam je direktor VG Goričanke Tomislav Jelisavac, ističući prednosti koje su građani dobili otvorenjem Komunalnog centra.

Građani ovdje imaju plaćanje parkinga, vodnih naknada, priključaka za vodu, plaćanje smeća, grobarina, više ne moraju ići od jedne do druge lokacije gdje su naše firme bile dislocirane na području grada, sada je sve ovdje. Naravno to je velika ušteda za same građane čiji je novac ovdje utrošen da bismo dobili ovakvu zgradu. Olakšali smo i našim službama, jedan dio njih se isprepliće u svojim poslovanjima. To je jedna velika ušteda i za nas.-rekao je Jelisavac.

 

Na trgu ispred VG Goričanke postavljene su dvije solarne klupe na kojima se mogu puniti ”pametni” uređaji, baš kao i na solarnoj autobusnoj stanici. Uz Veliku Goricu, ovakvu autobusnu stanicu u Hrvatskoj ima još jedino Dubrovnik.

Realizacijom dugogodišnjeg projekta zadovoljan je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. – Konačno smo se vratili pod svoj krov i svoji smo na svome. Tri i pol godine su trajale pripreme oko kupnje objekta i njegova uređenja, sve do današnjeg otvaranja. Trebalo je paralelno s time dovršiti stečaj Velkoma, podmiriti vjerovnike.-

Troškovi najma gradskih poduzeća, koja su otišla u najam početkom 2000. godine zbog stečaja Velkoma, kreću se oko 18 milijuna kuna. U VG Goričanku do sada je uloženo oko 40 milijuna kuna, od čega je polovica otišla na uređenje objekta. U budućnosti će se u novom prostoru smjestiti i Javna vatrogasna postrojba kao i Crveni križ, a od dodatnih sadržaja Centar će imati bankarske usluge i ugostiteljstvo.

 

SPOMENIK GORIČANKI

Novi Komunalni centar smješten je u zgradi nekadašnje tvornice modne konfekcije Goričanke po kojem je grad bio nadaleko poznat. Iako se ovdje odavno ne šiju bluze i kaputi, uspomena na vrijedne ruke Goričanki još uvijek je živa, a da bi i buduće generacije znale što se nekada stvaralo u njihovom gradu, gradonačelnik Barišić najavio je postavljanje spomenika.

-Iz navike nas Goričana da je ovo Goričanka, cijeli Komunalni centar zadržao je ime Goričanka koji će sada simbolizirati komunalni sustav. Planiramo jednog dana napraviti kip Goričanke, žene koji će podsjećati na modnu konfekciju, tekstilnu industriju koja je kod nas bila razvijena, ali sada je više nema. Ovdje je radilo skoro 500 žena, no problemi tržišta, poslovanja i privatizacije uništili su tekstilnu industriju u gotovo cijeloj Hrvatskoj.

-Počast nekadašnjim radnicima tvornice odat će se i postavljanjem njihovih fotografija na glavnom stubištu VG Goričanke, otkrio nam je direktor Jelisavac. – Možda postavimo i starinsku mašinu za šivanje pa da ljudi koji se ovdje kreću osjećaju jednu toplinu prema njima jer ovaj centar je tu radi njih, radi svih naših građana.-rekao je.

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Prostori u kojima su do nedavno bila smještena komunalna poduzeća sada su prazna, no Grad planira u jednome od njih sufinancirati uređenje Doma za starije i nemoćne.

-Prostor koji je bio u dugogodišnjem najmu je sada napušten, i druge lokacije gdje smo bili, a čiji prostori nisu u našem vlasništvu ostaju prazni. Vodit ćemo razgovore s vlasnikom i investitorom da sufinanciramo njihove djelatnosti, odnosno Dom za starije i nemoćne. Potencirat ćemo da vlasnici pokrenu dom, a mi kao Grad ćemo pomoći socijalnim i rizičnim skupinama koje neće moći plaćati punu cijenu. To ćemo ponuditi u proračunu za sljedeću godinu i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama dobiti Dom za starije i nemoćne.-istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Velika Gorica

Loading ...